FAQ

Svar på vanliga frågor

För att byta termostat behöver du först ta loss den gamla. Alla fabrikat har sina egna varianter så det gäller att utforska din termostat hur den ser ut först. Vissa har en stor mutter som man släpper med en skiftnyckel. Vissa äldre modeller släpper man loss med en liten insexnyckel. Moderna Danfoss termostater har bajonettfattning. Så det gäller att använda två händer och vrida den inre delen åt motsatt håll så släpper den från ventilen. 

Om din kran droppar kan det finnas flera orsaker. Först, försök att dra åt kranens vred ordentligt för att se om det stoppar droppet, detta gäller bara äldre varianter. Om det inte hjälper kan det vara att packningen inne i kranen behöver bytas ut. Stäng av vattentillförseln till kranen och demontera den försiktigt för att komma åt packningen. Inspektera packningen för skador och byt ut den om den är sliten eller trasig. Se också till att ingen smuts eller kalk har fastnat i kranens delar, vilket kan orsaka droppande.  
Gäller det en modern kran med ett vred för både kallt och varmt vatten så måste först vredet tas bort. 
Under den sitter det ett insatspaket som du byter ut mot ett nytt, de går inte laga. Om du känner dig osäker på hur du ska åtgärda problemet, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna! 

Om du har ett läckande rör är det viktigt att agera snabbt för att undvika skador. Först och främst, stäng av huvudvattenventilen för att stoppa flödet av vatten. Har du kommunalt vatten så är det en ventil vid vattenmätaren. Har du eget vatten så räcker det oftast med att stänga av vattenpumpen. Identifiera sedan var läckan kommer ifrån och försök att åtgärda den med en lämplig metod, såsom att dra åt kopplingar eller byta ut skadade rördelar. Om du inte känner dig bekväm med att hantera läckan själv, eller om det är en allvarlig läcka, är det bäst att kontakta en professionell rörmokare för att få hjälp. Vi på Rörmontage står redo att hjälpa dig med alla typer av rörproblem, så tveka inte att kontakta oss för snabb och pålitlig service. 

Installera en toalett korrekt är viktigt för att undvika läckor och problem. Stäng av vattentillförseln och demontera den gamla toaletten. Placera en ny gummitätning över avloppsröret och kleta på ett passande glidmedel och sätt sen den nya toaletten på plats. Anslut vattenledningen och fäst toaletten ordentligt. Testa sedan att toaletten fungerar som den ska och inte läcker någonstans. Om du är osäker, kontakta oss för professionell hjälp! 

Stäng av ventilerna till elementet först. Oftast finns det en termostat som du kan vrida ner till 0. På andra ledningen finns en returventil, ta bort locket och stäng ventilen med hjälp av t ex skruvmejsel eller insexnyckel. Sedan provar du att ventilerna verkligen har stängt genom att lufta elementet. Efter några sekunder ska det sluta rinna. Då kan du släppa muttrarna vid ventilerna och hänga av elementet. Tänk på att det är mycket vatten som får plats i elementet så se till att fånga upp det vid demontering. 
Vi rekommenderar alltid att proppa ventilerna efter demontering så det inte är någon risk för läckage innan elementet kommer på plats igen.

Om du har kommunalt vatten så beror det oftast på att du har fått skräp i systemet som stoppar flödet. 
Längst ut på pipen sitter det ofta en liten mutter med filter. Ta loss den och spola rent filtret. Sätt sedan tillbaka filtret och prova igen. Blir det inte bättre så måste filtret bytas ut då det fastnat för mycket skräp. 
 
Om du har eget vatten så kan det vara som ovan eller något fel på pumpen eller tryckkärlet. 
Kolla först vilket tryck pumpen orkar upp i. Vi vill att den ska jobba mellan ca 3-5 bar för att du ska få bra tryck ut till kranarna. Om det är för lågt så kan du höja trycket på din tryckströmbrytare. Om det inte går så behöver tryckströmbrytaren bytas ut då den kan bli full med skräp. 

Om du öppnar en kran och ser hur flödet minskar och ökar fram och tillbaka väldigt snabbt så har du problem med ditt tryckkärl. Antingen är tryckkärlet sönder och behöver bytas eller så innehåller den för lite luft. Prova att fylla på luft och spola sedan igen i kranen. Var försiktig med att inte fylla på för mycket luft då luft komprimeras mer än vatten. Har du för högt lufttryck så kan din utrustning sprängas och börja läcka vatten. 

Stäng först av vattnet med huvudventilen som oftast sitter vid vattenmätaren. Ibland sitter det så kallade ballofixer (kulventiler) under köksblandaren och då räcker det att stänga av dom. 
Testa sen att ventilerna fungerar genom att prova spola med köksblandaren. Om det inte kommer något vatten så kan du gå vidare med att demontera blandaren. Skruva loss blandaren från vattenrören, koppla loss diskmaskinen och släpp sen muttern som håller fast blandaren i bänken. För att installera den nya blandaren gör du samma procedur fast i omvänd ordning. 

Stäng först av vattnet, oftast är slangen monterad på en kran som du kan vrida av. Annars stänger du av huvudventilen för vattnet vid vattenmätaren. Sen släpper du på muttern på slangen och tar loss avloppsslangen och drar ur elkabeln ur vägguttaget. Tänk på att samla upp vattnet som ligger kvar i avloppsslangen så du slipper få blött golv. 
Gör sedan samma procedur baklänges för att installera den nya tvättmaskinen. 

Stäng först av vattnet, oftast är slangen monterad på en kran som du kan vrida av, antingen i skåpet eller ovanför på köksblandaren. Annars stänger du av huvudventilen för vattnet vid vattenmätaren. Sen släpper du på muttern på slangen och tar loss avloppsslangen och drar ur elkabeln ur vägguttaget. Tänk på att samla upp vattnet som ligger kvar i avloppsslangen så du slipper få blött golv. Diskmaskinen sitter oftast fastskruvad i köksstommen så dom måste du skruva ut. Även alla fötter måste sänkas för att kunna dra ut diskmaskinen.

Troligtvis har din vattenutkastare fryst sönder på grund av kvarvarande vatten i kranen. Ett vanligt misstag är att glömma ta bort slangen eller en koppling på vattenutkastaren. Då kan inte dom sista dropparna rinna ut och när frosten kommer så fryser den sönder. 
Ibland går det att laga genom att byta insats men väldigt ofta har den spruckit så illa så du måste byta hela vattenutkastaren. 

Stopp i köksavloppet beror oftast på för mycket fett, olja och matrester som har spolats ner under lång tid. 
Undvik därför att hälla ner dom sakerna i avloppet, släng det hellre i komposten. Ett bra tips är att 1 gång i månaden fylla upp diskhon med mycket varmvatten och tillsätta mycket diskmedel. När vasken är full så släpp på proppen och låt vattnet flöda så snabbt det går. På så vis kan du rengöra avloppen innan det byggs på för mycket gegga i rören. 
Om du däremot har fått ett stopp så är det för sent för den åtgärden. 
Första steget är att ta loss vattenlåset under diskhon och rengöra alla delar. 
Om inte det hjälper så kan du använda en smock för att få stoppet att flytta på sig. 
Det krävs en viss teknik för att smocken fungera, gör du fel så kommer inget att hända men våra rörläggare med flera års erfarenhet kan släppa ett stopp med en smock på bara några sekunder i vissa fall. 
Ibland börjar stoppet flera meter bort från köket, då behövs det en speciell spolbil med hetvatten. 

Det finns element i alla typer av storlekar och utseende för att passa in i varje rum. 
En grundregel är att elementet ska vara nästan lika bred som fönstret för att slippa kallras. 
Det viktigaste är att elementet kan ge lika mycket värmeeffekt som rummet behöver för att du inte ska frysa. 
Först mäter du upp rummets yta, längd x bredd = antal m2. 
Sedan tar man antal m2 x Watt och får då reda på hur många Watt just det elementet måste kunna avge. 
Äldre hus (60 tal och äldre) kan behöva 50-75 W/m2 
60-80 tal ca 40-50 W/m2 
80- nutid ca 40-30 W/m2 
Är huset tilläggsisolerat, bytt fönster eller liknande åtgärder så kan watten sänkas något. 

Först ska du kolla om det står något fellarm på displayen och sedan läsa i manualen om svaret står där. 
Sen ska du kolla vilket tryck du har i värmesystemet, det görs på en manometer som brukar sitta ovanpå eller i värmepumpen. Det brukar vara en mätare från 0 till 4 bar. Mätpinnen ska helst stå på 1 bar i dom flesta hus. Ju högre hus desto högre tryck behövs i systemet. Om du har 0,5 bar eller lägre så fyll på mer vatten genom att öppna påfyllningskranen tills du når 1 bar. Om inte larmet försvinner så prova att stäng av och starta om värmepumpen. Om larmet dyker upp igen ska du ringa efter en servicetekniker. 
Våra proffs hjälper dig med att felsöka vad som hänt och kan åtgärda felet. Ibland har en komponent i värmepumpen gått sönder som måste bytas. 

Om vi utför ett arbete hemma hos dig som är berättigat av Skatteverket för ROT-avdrag så är det vi som ansöker om avdraget. Du måste ge oss några uppgifter som Skatteverket kräver sen sköter vi resten. Vi ger dig rabatten direkt på fakturan och anmäler det till Skatteverket. Om det visar sig att du inte är berättigad till avdraget så kommer Skatteverket kontakta oss och då kommer vi skicka en ny faktura till dig med den summan. 
Du ska äga bostaden när arbetet utförs. Om du hyr din bostad kan du inte söka ROT-avdrag. 
Bostaden måste vara äldre än 5 år. 
ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. Därför måste arbetet ingå i något av dessa ord för att kunna söka avdraget. Service av maskiner är därför inte ROT-berättigat.